Anıtlar ve Yapılar

ATATÜRK ANITI

Cumhuriyet alanında Büyük Önderimizin "Ordular , ilk hedefiniz Akdeniz ' dir ileri ! " komutunu simgeleyen anıt, 1932 yılında Pictro CANUNİCA tarafından yapılmıştır.Atatürk ' ü üniforması ile at üzerinde tüm heybeti ile gösterir.

İLK KURŞUN ANITI

Yunan ordusunun İzmir 'i işgali sırasında denizden karaya çıkan düşman askerlerine karşı ilk kurşunu sıkarak, Türk direnişinin ilk örnek davranışını gösteren ve ardından şehit olan gazeteci Hasan Tahsin adına dikilen ve onu ilk kurşunu sıkarken gösteren heykel anıt Konak Meydanı' ndadır.

DOKUZ EYLÜL ANITI

İzmir ' in 1922 yılında kurtuluşu sırasında şehit düşen Türk askerleri için yapılmış olan anıt, Halkapınar semtindedir.

ZÜBEYDE HANIM MEZAR ANITI

Atatürk ' ün annesi Zübeyde Hanım mezarı, anıt şeklinde 1940 yılında İzmir Belediyesi tarafından yaptırılmıştır.Karşıyaka ilçesinde Ferik Osman Paşa Camii yanındadır.

SAAT KULESİ

1901 yılında Sultan Abdülhamit'in tahta çıkışının 25.yıldönümü nedeniyle ve padişahın emri üzerine, Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından yaptırılan Saat Kulesi, son derece zarif görünümüyle Konak Meydanını bir inci gibi süslemektedir.Teras yükseldikçe incelen sivri kemerleri, kubbecikleri, mukarnas işçiliği ve geometrik figürlerle donatılmış olan taş işçiliğinin dantele gibi bir zerafet içinde Saat Kulesi ' ni çevrelemesi, oldukça zengin bir görüntü oluşturmaktadır.Kulenin saati Alman İmparatoru 11.Wilhem tarafından armağan edilmiştir.İzmir ' in sembolu olarak kabul edilen Saat Kulesi ' nin altında bulunan odanın dört köşesinde çeşmeler bulunmaktadır.

ASANSÖR

Mithatpaşa Caddesi ile Halilrifatpaşa semti arasındaki yükselti farkından dolayı, iki semt arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak amacı le, 1907 yılında bir asansör inşa edilmiştir.50 m. ' lik yükseklikte yer alan Haliliıfatpaşa semtine 155 basamaklı merdivenle çıkılıyordu. Buraya inşa edilen asansör kulesi ile, iki semt arası birleştirilmiştir.Bu kulede iki asansör bulunmakta, bunlardan soldaki buharla, sağdaki ise elektrik ile çalışmaktaydı.1985 yılında gerçekleştirilen restorasyonla her iki asansör de elektrikle çalışır duruma getirilmiştir.1994 yılında yapılan ikinci restorasyonda Asansör Sokağının çevre düzenlemesi yapılarak, hizmete sokulmuştur